Vreemdgegaan, en nu?

Vreemdgegaan, en nu?

Jullie hebben al jarenlang een goede relatie, maar toch kon je de verleiding niet weerstaan en ben je vreemdgegaan. Of misschien kwam je niet meer aan je trekken in je relatie en zocht je wat je bij een andere man. Wat de reden van het vreemdgaan ook is, het zal grote consequenties hebben. 

Opbiechten of voor je houden?

De eerste vraag die je je moet stellen, is of je het op gaat biechten of voor je wilt houden. Allereerst zul je goed moeten kijken naar de kans dat het uitkomt. Wanneer je partner er zelf op wat voor manier dan ook achterkomt, zal dit vele malen pijnlijker zijn dan wanneer je het hem zelf vertelt. Is de kans relatief groot dat hij er achter gaat komen? Dan moet je het hem zeker vertellen. Als deze kans nauwelijks aanwezig is, is de vraag of jij jarenlang kunt blijven leven met deze leugen. Kun je het aan om verder te gaan met je vriend of man terwijl er zo’n grote leugen tussen jullie in zal blijven staan? Natuurlijk speelt ook de reden van het vreemdgaan een rol. Ben je vreemdgegaan omdat jullie relatie eigenlijk niet lekker meer liep? Dan is het misschien verstandig om uit elkaar te gaan.

Je wilt het vertellen

Als je besloten hebt je overspel op te biechten, zul je stevig in je schoenen moeten staan. Je breekt het vertrouwen in jullie relatie en dat vertrouwen is niet zomaar terug. Bedenk van te voren wat de consequenties zullen zijn. Bestaat de kans dat je vriend het uitmaakt? Dat je man van je wil scheiden? Zal hij wraak willen nemen op de man waarmee jij het bed hebt gedeeld? Het is belangrijk dat je je hier op voorbereidt.

Als je het gesprek aangaat, zul je dit moeten doen op het moment dat er geen andere dingen spelen. Het is misschien lastig, omdat het dan juist zo goed gaat tussen jullie, maar zo krijgen jullie de kans het helemaal te verwerken zonder met andere dingen bezig te zijn. Zorg dat er ruimte is voor woede van je partner, hij moet zich kunnen laten gaan. Verwacht dan ook niet dat het na een goed gesprek, wat tranen en lieve woorden weer goed is. De periode na overspel in een relatie is altijd stormachtig.

vreemdgaan2

En dan

Als je het slechte nieuws gebracht hebt, is het wachten op de reactie van je partner. Hij kan boos worden, verdrietig zijn of teleurgesteld. Het is aan hem om te bepalen hoe hij hier mee om zal gaan. Accepteer zijn keuze, ook al betekent dit dat jullie (tijdelijk) uit elkaar gaan. Tenslotte ben jij degene die de fout in is gegaan. Vervolgens zul je er alles aan moeten doen om zijn vertrouwen opnieuw te winnen. Denk je niet volledig monogaam te kunnen zijn en wil je graag in contact blijven met de man waarmee je vreemd bent gegaan? In dat geval kun je beter je relatie verbreken of in ieder geval nog even wachten met het opbiechten tot je zeker bent dat je 100% trouw kunt zijn. Je partner verdient het dat jij je volledig inzet voor jullie relatie nadat hij dit gehoord heeft.

Het toch maar niet vertellen?

In sommige gevallen kan het beter zijn om je overspel voor je te houden. Was het een eenmalig slippertje dat verder weinig te betekenen had en weet je dat je oud wilt worden met je grote liefde, dan kun je ervoor kiezen om het niet te vertellen zodat de lieve vrede bewaard wordt. Aan de andere kant zul je dan altijd moeten leven met deze leugen, dus of het verstandig is dat is de vraag. Ben je sowieso van plan de relatie te verbreken? In dat geval kun je het misschien beter uitmaken omdat jullie relatie niet lekker loopt en het vreemdgaan niet noemen. Op deze manier kun je een hoop onnodige pijn besparen. Gebruik overspel zeker niet als wraakactie, hier los je niets mee op. Het is nooit goed om op te biechten dat je vreemd bent gegaan om de ander pijn te doen.

Fotocredits:
RTL Nieuws
Virtual Beauty

Share This

About the author