Vaginisme

Vaginisme

Heb je wel eens geprobeerd een tampon in te brengen of zelfs seks te hebben maar lukte dit niet? Vrouwen met vaginisme spannen de spieren van hun bekkenbodem aan zodra er iets in de buurt van hun vagina komt. Deze natuurlijke reactie zorgt ervoor dat de vagina compleet op slot gaat, er kan niks meer in. Dit kan een enorme belemmering zijn voor hun seksleven.

Vaak merk je het al wanneer je een tampon in probeert te brengen, maar al je spieren zich aanspannen waardoor dit vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Het lijkt of de vagina veel te smal is om een tampon of penis toe te laten, maar dat is natuurlijk niet zo. Het komt puur door de spanning dat er niks naar binnen kan. Meestal spannen de spieren zich onbewust aan. In veel gevallen is het namelijk zo dat je dolgraag seks wil hebben met je vriend, maar dit gewoon echt niet lukt. Soms lukt het wel, maar gaat de seks gepaard met heel veel pijn. En juist die pijn zorgt er voor dat het probleem alleen maar groter wordt. Je komt als het ware in een vicieuze cirkel terecht. Je bent gespannen en daardoor doet het pijn als je probeert om seks te hebben. Vervolgens ben je de volgende keer nog meer gespannen omdat je weet hoeveel pijn het de vorige keer deed. Zo houd je het probleem in stand.

Soorten vaginisme

Er zijn veel verschillende vormen van vaginisme. Zo kan het zijn dat je wel een vinger naar binnen kunt stoppen, maar dat het hebben van seks niet lukt. Dit wordt ook wel apareunie genoemd. Bij compleet vaginisme gaat de vagina in alle gevallen op slot, ook wanneer je er alleen een tampon in probeert te stoppen. Dan heb je nog dyspareunie, bij deze vorm van vaginisme is het wel mogelijk geslachtgemeenschap te hebben, maar hierbij ontstaat extreme pijn. Het kan ook nog zo zijn dat je situatief vaginisme hebt, de ene keer heb je er wel last van en de andere keer niet. Dit kan bijvoorbeeld verschillen per bedpartner.

Waar komt het vandaan?

Er kunnen vele oorzaken voor vaginisme zijn. Zo kan het ontstaan na een negatieve seksuele ervaring zoals seksueel geweld, maar ook een zeer pijnlijke ontmaagding. Er hoeft niet altijd een duidelijke oorzaak te zijn. Sommige vrouwen hebben nooit slechte ervaringen meegemaakt met seks, maar hebben toch last van vaginisme. Het kan ook gebeuren dat vaginisme voorkomt wanneer er in je jeugd weinig over seks gepraat is en ouders of familieleden het gevoel gaven dat seks iets is wat eigenlijk niet hoort. Als seks een taboe is, kan dat een grote impact op je seksleven hebben.

Behandeling

Het behandelen van vaginisme is helemaal niet zo lastig als je misschien zou denken. Een groot deel van de vrouwen komt er gemakkelijk weer vanaf met de juiste hulp. Een seksuoloog die op dit gebied is opgeleid, kan je helpen om uit de vicieuze cirkel te komen. Stapje voor stapje leer je je eigen lichaam beter kennen en zullen je spieren steeds iets verder meewerken. De benadering is heel rustig zodat er geen nieuwe pijnervaringen bij komen die de vicieuze cirkel alleen maar versterken. Naast deze behandeling is het ook mogelijk om aan psychische problemen te werken met een psychotherapeut of een sekstherapeut.

Wanneer je last hebt van vaginisme is het belangrijk om het probleem niet groter te maken dan het is, maar veel geduld te hebben en de juiste hulp in te schakelen. Het is een probleem dat makkelijk weer verholpen kan worden als je maar goede begeleiding hebt.

Bronnen:
Vaginisme

Foto credits:
Sante

Share This

About the author