Seksuele voorlichting: Noem het beestje bij de naam

Seksuele voorlichting: Noem het beestje bij de naam

Seksuele voorlichting blijft voor veel ouders een lastig onderwerp. De ene ouder begint er zo vroeg mogelijk mee, terwijl de ander het liefst wacht tot ze op school alles uitgelegd krijgen. Maar als je dan met je seksuele voorlichting begint, wat zeg je dan wel en wat zeg je niet? 

Sommige ouders zijn geneigd om het onderwerp seks zo lang mogelijk te blijven vermijden omdat hun kinderen daar nog te klein voor zouden zijn. Maar te klein voor dit onderwerp, kan dat wel? Het schijnt juist zo te zijn dat hoe jonger kinderen zijn, hoe normaler ze het vinden als je op een gewone manier over de bevruchting vertelt.

Vergeet dus het hele verhaal over de bloemetjes en de bijtjes en vertel je kinderen hoe het echt zit. Wanneer je hier op jonge leeftijd mee begint, zullen ze er niets geks aan vinden. Het is belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn en bovendien is het goed om hier thuis openlijk over te kunnen praten. Kinderen kunnen ook best ´volwassen woorden´ aan zoals vagina of sperma. Het is nergens voor nodig om hier een ander woord voor te kiezen.

Op deze manier wordt het vanaf jonge leeftijd al duidelijk voor kinderen dat niet de ooievaar baby´s komt brengen, maar dat deze in de buik van hun moeder groeien doordat een eitje en een zaadcel samenkomen. Niets geks of vies aan, je zegt gewoon waar het op staat.

Fotocredits:
Dmotion

Share This

About the author