Scheiden, wat gebeurt er met jullie huisdier?

Scheiden, wat gebeurt er met jullie huisdier?

Als je relatie stuk loopt, kies je er voor om apart van elkaar te gaan leven. Het is al lastig genoeg dat jullie uit elkaar gaan, maar bij een scheiding moet je ook rekening houden met andere zaken zoals bijvoorbeeld de kinderen. Hier wordt vaak een goede regeling voor getroffen, maar hoe zit het met jullie huisdier? 

Huisdier?

Heb je een trouwe viervoeter in huis? Heel wat mensen hechten zich erg aan hun hond of kat. Het is dan ook moeilijk om zo´n beestje waar je jaren lang voor gezorgd hebt opeens achter te moeten laten bij je aanstaande ex. Hoe los je dit op wanneer jullie gaan scheiden?

Met de kinderen mee

Natuurlijk hangt de oplossing een beetje af van de situatie. Hebben jullie samen kinderen? Dan zou je er voor kunnen kiezen jullie hond, kat of konijn met de kinderen mee te laten komen. Zijn de kinderen bij mama, dan is het huisdier dat ook. Gaan ze naar papa? Dan nemen ze hem ook mee. Dit werkt alleen niet voor alle huisdieren. Katten zijn bijvoorbeeld vaak erg gehecht aan hun thuis en die kun je niet zomaar overal mee naartoe slepen.

Omgangsregeling

Wanneer je geen kinderen hebt, zou je een omgangsregeling voor jullie huisdier kunnen maken. In de praktijk blijkt dit vaak toch lastig te zijn. Bovendien blijf je door je huisdier gebonden aan je ex terwijl je die misschien het liefst niet meer zo vaak ziet. In sommige gevallen kun je er daarom maar beter voor kiezen dat jullie huisdier bij één van de twee blijft.

Kosten

Natuurlijk zijn er ook kosten aan een huisdier verbonden. Het is belangrijk hier goede afspraken over te maken. Wie betaalt het voer en de dierenarts? Wat doen jullie wanneer je huisdier ziek wordt? Je kunt dit beter van te voren bespreken dan wanneer je er ruzie over moet maken op het moment zelf. Neem dit alles in ieder geval mee met de onderhandelingen aan de scheidingstafel.

Fotocredits:
Pixabay

Share This

About the author