Psychisch geweld is ook partnergeweld

Psychisch geweld is ook partnergeweld

Dacht je dat jij niets te maken hebt met partnergeweld? Helaas zijn veel meer mensen hier slachtoffer van dan je misschien zou denken. Want het gaat niet alleen om lichamelijk geweld, maar ook psychisch geweld speelt zeker een rol. 

Wanneer is er sprake van psychisch geweld? Heel wat dingen vallen hier onder. Wat dacht je bijvoorbeeld van schelden, vernederen en manipuleren, maar ook het controleren van je partner? Heel wat mensen hebben hier meer dan eens mee te maken in binnen hun relatie.

Onderzoek

Om meer aandacht te vragen voor psychisch geweld, zijn drie Vlaamse vrouwenbewegingen de campagne ´Liefde is (niet)´ gestart. Uit een online vragenlijst die tweeduizend mensen hebben ingevuld, blijkt dat bij ongeveer 10% van de relaties sprake is van psychisch geweld.

Welke vormen van psychisch geweld?

Er werden verschillende voorbeelden van psychisch geweld genoemd. Zo gaf een derde van de respondanten aan dat hun partner wel eens zijn of haar sms´jes, e-mails of Facebookberichten leest. Bij 44% is de partner altijd overtuigd van zijn of haar eigen gelijk. 15% Geeft aan zich niet altijd op z´n gemak te voelen bij zijn of haar partner. Bij 8% speelt zelfvertrouwen een grote rol, ze zijn onzeker als ze samen zijn met hun partner. Geen zin in seks? Bij 17% van de ondervraagden raakt hun partner hierdoor wel eens in een slecht humeur. En 10% geeft tenslotte aan dat hun partner wel eens net zolang aandringt op seks tot hij of zij uiteindelijk toegeeft.

Campagne

Hoog tijd dat hier wat aan gedaan wordt dus! De campagne ´Liefde is (niet)´ is bedoeld om mensen bewust te maken van psychisch geweld en hier wat aan te veranderen. Het is belangrijk dat jonge mensen in België (maar natuurlijk ook in Nederland) na gaan denken over de kwaliteit van hun relatie en wat ze hier misschien nog aan kunnen veranderen.

Fotocredits:
Pixabay

Share This

About the author