NuvaRing ook veroorzaker trombose?

NuvaRing ook veroorzaker trombose?

De NuvaRing wordt vaak als een relatief veilig anticonceptiemiddel gezien, omdat hij de hormonen afgeeft op de plek waar ze terecht moeten komen en ze dus niet de hele weg door je lichaam af hoeven te leggen. Toch schijnt de kans op trombose juist weer groot te zijn.

De NuvaRing is een ring die je vaginaal inbrengt en drie weken laat zitten. Na deze drie weken volgt een pauze van zeven dagen waarin je de ring kunt verwijderen. Tijdens deze pauzeweek zal een menstruatie plaatsvinden. In de gehele periode ben je beschermd tegen zwangerschap.

Het aantal hormonen in de NuvaRing is lager dan in de pil, maar toch blijkt er een hoog risico op trombose te zijn. Eerder dit jaar werd de Diane 35 pil al bekritiseerd in verband met een groot aantal gebruikers dat trombose had gekregen.

Al tweeduizend Amerikaanse gebruikers geven aan trombose, een longembolie of herseninfarct gekregen te hebben door gebruik van de NuvaRing. Nu blijkt dat de fabrikant ruim vierhonderd schadeclaims heeft ontvangen, waarvan het bij vijf zaken om een dodelijke afloop gaat.

Als je de gebruiksaanwijzing er op naslaat, wordt inderdaad aangegeven dat het risico op trombose aan de hoge kant is. Het wordt dus wel degelijk aangegeven, maar de vraag is of dat genoeg is. In de Volkskrant werd aangegeven dat er meer voorlichting zou moeten komen over de risico’s die de NuvaRing met zich meebrengt en de gevolgen van trombose. Veel vrouwen weten niet hoe gevaarlijk dit is en hoe ze een bloedprop in hun lichaam zouden kunnen herkennen.

Gebruik je de NuvaRing of ben je van plan hem te gaan gebruiken? Lees dan eerst de bijsluiter goed door en overweeg een gesprek met je huisarts aan te vragen. Wanneer je een verhoogde kans op trombose hebt doordat het bijvoorbeeld in je familie zit of je Factor V Leiden in je bloed hebt zitten, doe je er beter aan geen hormonale anticonceptiemiddelen te gebruiken.

Bronnen:
NU
Volkskrant

Fotocredits:
Columbia

Share This

About the author