Nieuwe pil gevaarlijker voor gezondheid dan de oude

Nieuwe pil gevaarlijker voor gezondheid dan de oude

Je zou zeggen dat nieuw beter is dan oud, maar in het geval van de anticonceptiepil is dat niet helemaal waar. De nieuwere generatie pillen is namelijk een stuk gevaarlijker voor je gezondheid dan de oude variant. Hierbij is de kans op trombose een stuk groter. 

Het is algemeen bekend dat het slikken van de pil het risico op trombose verhoogt. Volgens fabrikanten van de pil zou dit risico zeer klein zijn, maar in de praktijk blijkt dit vaak tegen te vallen. Er zijn namelijk genoeg verhalen bekend van vrouwen die trombose hebben gekregen (mede) door het slikken van de pil. Trombose is sowieso geen pretje, maar in het ergste geval kan het leiden tot een longembolie met eventueel een dodelijke afloop.

Opvallend is dat het risico op trombose veel kleiner was met de oude anticonceptiepil. In Frankrijk wordt de 3e en 4e generatie pil dan ook niet meer vergoed. In Nederland is het zo dat mensen met een verhoogd risico op trombose deze pil niet krijgen voorgeschreven van hun arts, maar dat zijn alleen mensen die bijvoorbeeld roken, overgewicht hebben of waarbij trombose in de familie zit.

Wil je weten of jouw pil ook bij de 3e of 4e generatie hoort? Dat kun je hier checken. Mocht dit het geval zijn, dan is het wellicht verstandig om over te stappen.

Fotocredits:
Koffietijd

Share This

About the author