Moderne monogamie

Moderne monogamie

Monogamie is een veelbesproken onderwerp. In een goede relatie zal je monogaam moeten zijn, want alleen dan kun je elkaar voor 100% vertrouwen. Maar is dat wel reëel? Is monogamie niet veel moeilijker dan we willen toegeven? Bied moderne monogamie misschien een oplossing?

Voor altijd met dezelfde man samen zijn en elkaar een levenlang trouw beloven, het klinkt zo romantisch. Maar is het ook haalbaar? Monogaam zijn hoort er nou eenmaal bij en vreemdgaan is not done, maar zijn mensen wel op deze manier van leven ingesteld?

Er zijn zeker mannen en vrouwen die hun hele leven lang tevreden zijn met één partner en niet verder willen kijken. Toch zijn er ook mensen die hard hun best doen om tevreden te zijn met de partner die ze hebben, maar ondertussen toch wel heel nieuwsgierig zijn naar anderen. Je kunt nog zo gelukkig zijn met je vriend, toch kan het heerlijk zijn om met een andere man te flirten. Sommigen gaan hier wat verder in en zouden zelfs met een ander willen zoenen of het bed willen delen.

Moderne monogamie3

Als deze gevoelens er zijn, moeten we dit dan voor ons houden omdat we een monogaam leven willen leiden, of is het beter om het met je partner te bespreken? Soms is het zo dat twee mensen in een relatie allebei deze gevoelens hebben en dan is het lastig monogaam te blijven. Hieruit is een soort moderne vorm van monogamie ontstaan die in Amerika ook wel ‘monogamish’ wordt genoemd, een soort vreemdgaan met toestemming. Samen met je partner bespreek je de voorwaarden.

Wat die voorwaarden dan kunnen zijn? Sommige stelletjes vinden het fijn om alles te weten wat de ander doet. Vreemdgaan mag, maar dan moet de ander wel eerst toestemming geven. Ook kunnen er specifieke regels opgesteld worden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om nooit meer dan één keer wat met dezelfde persoon te doen of je kunt afspreken dat exen verboden terrein zijn. Dan zijn er nog mensen die het prima vinden dat hun partner zo nu en dan wat met een ander doet, zolang zij het maar niet weten.

Moderne monogamie2

Natuurlijk kan het heel mooi zijn als jullie elkaar dit gunnen en het kan je relatie versterken. Toch blijkt ook moderne monogamie een stuk moeilijker vol te houden dan het soms lijkt. Want wat als je een van de regels verbreekt? Of als je plotseling gevoelens blijkt te krijgen voor één van je scharrels? Wat als er jaloezie bij komt kijken? Of de één er mee wil stoppen, terwijl de ander net geniet van de vrijheid? Moderne monogamie kent net zo goed valkuilen als echte monogamie en daarom is het zo verraderlijk. Mocht je dit willen proberen, dan is het belangrijk hier goed samen over te praten. Maak duidelijke afspraken en probeer je hieraan te houden.

Bronnen:
Trendy Style
Express
Women’s Health zomer 2013

Fotocredits:
The Attractive Arts
Relatie Onderzoek
Dandy Magazine

Share This

About the author