Let op! Er is een nieuwe soa!

Let op! Er is een nieuwe soa!

Mensen met een spannend seksleven opgelet! Er is namelijk een nieuwe soa ontdekt. Honderdduizenden mensen zouden al besmet zijn. Het gaat hierbij om een soa die voor ontstekingen aan je urinewegen en vaginale bloedingen zorgt. 

Soa´s

Herpes, chlamydia, gonorroe en genitale wratten, het zijn zomaar wat soa´s die je zou kunnen krijgen als je er voor kiest onbeschermde seks te hebben. Nu kunnen we een nieuwe soa aan het lijstje toevoegen: de mycoplasma genitalium of kortweg MG.

MG

MG werd in de jaren tachtig al bekend als bacterie, maar het was nog niet duidelijk hoe je dit kon krijgen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het seksueel overdraagbaar is. Vooral mensen met meerdere sekspartners, die geen condoom gebruiken, in achterstandsgebieden wonen en tussen de 25 en 44 jaar oud zijn, lopen risico op deze soa.

MG zorgt voor een ontsteking in de urinewegen en kan vaginale bloedingen veroorzaken, bijvoorbeeld na de seks. Er zijn echter heel wat mensen die eigenlijk niet eens door hebben dat ze deze soa hebben. Dit komt omdat zij drager zijn en de bacterie dus aan anderen door kunnen geven zonder er zelf veel van te merken. Het blijkt dat 1% van de Britten in de eerder genoemde leeftijdscategorie drager is van MG.

Gevolgen

Er moet nog verder onderzoek worden gedaan naar de bacterie, maar verondersteld wordt dat MG na verloop van tijd zelfs tot onvruchtbaarheid kan leiden. Het zorgt in ieder geval voor vervelende ontstekingen aan de urinewegen, baarmoederhals en eileiders.

Voorkomen

Zoals voor alle soa´s geldt ook voor MG dat je het het beste kunt voorkomen door beschermde seks te hebben. Gebruik altijd een condoom wanneer je wisselende bedpartners hebt, tenslotte werkt de pil hier niet tegen. Heb je een vaste partner? Laat je dan allebei testen om veilig seks te kunnen hebben zonder condoom. Je kunt beter wat te voorzichtig zijn dan dat je straks met een soa rondloopt.

Fotocredits:
Pixabay

 

Share This

About the author