Jaloezie: Word de baas over het groene monster

Jaloezie: Word de baas over het groene monster

Bijna iedereen in een relatie is weleens jaloers. Daar is helemaal niks mis mee, want een goede relatie kan niet zonder een beetje jaloezie. Tenslotte laat het zien dat je ontzettend veel van je partner houdt. Maar wanneer sla je er in door? Wat is het moment dat je te ver gaat?

Jullie zijn samen met vrienden in de kroeg als je vriend opeens met een wildvreemde meid staat te praten. In eerste instantie vind je het prima, tenslotte houdt hij toch alleen van jou. Maar dan hebben ze het opeens wel heel gezellig samen. Hoe langer het duurt, hoe meer je het gevoel krijgt dat ze je vriend aan het inpikken is. That bitch! Natuurlijk is ze niet zo leuk als jij en lang niet zo knap, maar toch…

Herkenbaar? Jaloezie speelt in veel relaties een (te) grote rol. Deze jaloezie komt voort uit de angst om je partner te verliezen en je eigen onzekerheid. Het wordt echt vervelend wanneer jaloerse gevoelens je gedrag gaan beïnvloeden. Controleer je iedere week zijn telefoon? Lees je zijn e-mails en mag hij absoluut niet met andere vrouwen omgaan? Dan is het tijd om de baas te worden over je gevoelens en het groene monster te temmen.

De vraag is natuurlijk hoe je dat dan aan kunt pakken. Het is al heel wat als je van jezelf kunt toegeven dat je jaloers bent en hier graag iets aan wilt doen. Dat wil niet zeggen dat je meteen helemaal niet meer jaloers mag zijn. Accepteer je jaloerse gevoelens tot op zekere hoogte. Stop wel onmiddellijk met je controleergedrag. Niemand wordt hier vrolijk van. Je vriend zal zich beledigd voelen als hij er achter komt dat jij hem controleert en het zal voor hem misschien zelfs een reden zijn het uit te maken. Bovendien word jij er alleen maar onzeker van doordat je overal wat achter gaat zoeken. Probeer in plaats daarvan je gevoelens van jaloezie om te zetten in gevoelens van liefde. Tenslotte ben je zo jaloers omdat je je vriend absoluut niet kwijt wilt. Probeer daar iets positiefs van te maken door hem te laten blijken hoeveel je van hem houdt en zo nu en dan wat extra’s voor hem te doen.

Vertrouw je hem echt niet maar ben je bang dat je te achterdochtig bent? Vraag dan om de mening van een familielid of een vriend die oog heeft op jullie relatie. Het kan altijd zijn dat je vriend niet te vertrouwen is, maar in dat geval zal een buitenstaander waarschijnlijk wel kunnen vertellen of het terecht is dat je je zo onzeker voelt. Zorg er in ieder geval voor dat je jaloerse gevoelens niet gaan overheersen. Een relatie heb je om je beter te voelen, niet om constant onzeker en achterdochtig te moeten zijn.

Bronnen:
Relatie Hobbels

Fotocredits:
Mama Apps

Share This

About the author