Het taboe dat op herpes rust

Het taboe dat op herpes rust

Mensen durven over het algemeen zonder schaamte toe te geven dat ze een allergie hebben, maar je zal niet zo snel iemand met hetzelfde gemak horen vertellen dat hij of zij genitale herpes heeft. De 22-jarige Ella Dawson is daarom een campagne begonnen om deze SOA bespreekbaar te maken. 

Toegegeven, genitale herpes is ook niet iets dat je zo maar met iedereen deelt. Maar waarom rust er zo´n taboe op SOA´s? Ella Dawson kreeg zelf de schrik van haar leven toen ze ontdekte dat ze herpes had, zo vertelt ze aan Women´s Health. SOA´s worden vaak gekoppeld aan onveilige seks, maar Ella heeft juist altijd uiterst voorzichtig gedaan. Toch kun je ook dan gemakkelijk een infectie oplopen.

Ella Dawson voelde zich rot over haar herpes en vond het lastig dit met de wereld te delen. De jongen waar ze mee op date ging, besloot niet verder met haar te willen toen ze het vertelde. Met een tweede jongen had ze wel een aantal keer seks, maar uiteindelijk liep deze relatie stuk. Ella voelde zich niet meer zichzelf, en besloot dat ze veel vaker zou moeten zeggen dat ze herpes heeft, zodat het makkelijker voor haar zou worden.

Dit leidde zo´n half jaar na haar diagnose even tot een ongemakkelijk moment. Een jongen bood haar het laatste beetje van zijn bier aan en zei er met een knipoog bij dat ze zich geen zorgen hoefde te maken omdat hij geen herpes had. Ella twijfelde even over haar reactie, maar besloot het toen gewoon te zeggen. “Dat is grappig, ik heb namelijk wel genitale herpes”. De jongen schrok en bood zijn excuses aan.

Ella besloot dat het tijd werd dat herpes meer een gezicht kreeg, dat mensen het konden koppelen aan het echte leven, en niet alleen maar aan de grapjes die ze er over maakten. Daarom leidt ze nu een campagne om herpes meer bespreekbaar te maken.

Fotocredits:
Women´s Health

Share This

About the author