Help! Een Soa?

Help! Een Soa?

Als je actief bent tussen de lakens en niet altijd even voorzichtig bent, kun je een Soa oplopen. Het is daarom belangrijk zo nu en dan een test af te laten nemen als je vermoedt dat hier kans op is. Maar op welke symptomen moet je dan letten? 

Chlamydia

Chlamydia is een veelvoorkomende Soa die je kunt krijgen zonder het door te hebben. Het kan namelijk zijn dat je nauwelijks klachten hebt, maar wanneer je een branderig gevoel hebt bij het plassen, afscheiding, bloed uit de vagina of buikpijn dan kun je het beste even een bezoekje aan de huisarts brengen. Chlamydia kan namelijk een ontsteking van de baarmoeder en/of de eileiders veroorzaken waardoor je onvruchtbaar kunt worden. Gelukkig is het goed te behandelen wanneer je het op tijd ontdekt.

Gonorroe

Bij Gonorroe hoeven er net als Chlamydia niet altijd klachten te zijn en kan een ontsteking van de baarmoeder en/of eileiders het gevolg zijn. Vrouwen kunnen last krijgen van pijn bij het plassen en iets meer afscheiding.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn vrij onschuldig. Zo nu en dan zullen ze flink wat jeuk geven, maar vaak voel je er ook niets van. Ze kunnen gewoon uit zichzelf weer verdwijnen, maar je kunt ze ook laten verwijderen. Wel kan het zijn dat de wratten rondom je vagina of anus later weer terug komen.

Herpes Genitalis 

Herpes wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als een koortslip, waterpokken en gordelroos. Het veroorzaakt een branderig of pijnlijk gevoel, rode plekjes, blaasjes of zweertjes op de geslachtsdelen en pijn bij het plassen. Condooms bieden niet een bescherming van 100% omdat herpes ook via bijvoorbeeld de vingers door kan worden gegeven. Let op met orale seks als jij of je vriend een koortslip heeft.

Syfilis

In Nederland komt Syfilis niet zo vaak voor. Homoseksuele jongens lopen het grootste risico op deze Soa. Syfilis is een ernstige Soa die zorgt voor zweertjes rondom de geslachtsdelen en mond. Vervolgens wordt de bacterie verspreid over het hele lichaam waardoor ook organen beschadigd kunnen raken. Syfilis is te herkennen aan de zweertjes en vlekken op het lichaam. Ook kun je je grieperig voelen of last hebben van opgezette lymfeklieren.

Hepatitis B en HIV

En dan zijn er nog Soa’s zoals Hepatitis B en HIV. Ernstige, levensbedreigende Soa’s die je niet alleen op kunt lopen door seksueel contact, maar ook door contact met het bloed van een besmet persoon.

Twijfel je of jij misschien een Soa hebt opgelopen? Breng dan snel een bezoekje aan de huisarts! Dit lijkt misschien gênant, maar jaarlijks vinden er ongeveer 172.000 Soa-consulten plaats. Jouw eigen dokter zal er dus echt niet van op kijken.

Bron:
Mind Your Own Life

Fotocredits:
Hello Gorgeous

Share This

About the author