Downdaten: Niveauverschillen in een relatie

Downdaten: Niveauverschillen in een relatie

Nu er meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen zijn, is het soms nodig om een relatie aan te gaan met een man die een lager opleidingsniveau heeft dan jij zelf. Downdaten is dan ook een populair begrip geworden in Nederland, maar werkt dit wel?

Jij bent afgestudeerd psycholoog, pedagoog of arts en je vriend zit in de bouw of werkt als bakker. Niks mis mee natuurlijk als hij het naar zijn zin heeft op zijn werk, maar het wordt vervelend als de verschillen in opleiding in de weg staan. Ga jij je steeds meer ergeren aan de taalfouten die hij maakt? Begrijpt hij maar moeilijk dat jij ’s avonds gewoon tijd en rust nodig hebt om te studeren? Of kun je bijna geen discussie met hem voeren omdat zijn enige argument constant is: ‘’Nou gewoon, omdat het zo is’’? Als dit het geval is, zal het lastig zijn om een relatie met deze jongen vol te houden.

Toch zijn er ook veel stellen bij wie het wel goed gaat. Sommige jongens zijn nou eenmaal niet zulke schoolse typetjes, maar dat wil niet zeggen dat hij dom is. Het kan zijn dat jullie elkaar goed aanvullen doordat jij alle schoolse kennis hebt, maar hij veel meer weet van de actualiteit. Wanneer je vriend sowieso weinig kennis heeft en je moeilijk een goed gesprek met hem kunt voeren, wordt het moeilijker. En hoe lief, leuk en knap hij ook is, na een tijdje wordt iedere vrouw gek van een werkloze man die alleen maar op de bank ligt.

Is downdaten goed mogelijk? Jazeker. Maar of je relatie kan slagen hangt helemaal af van de instelling van je vriend en de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Vind je het genoeg dat je vriend veel van zijn eigen vakgebied af weet en kan het je niks schelen dat hij op andere gebieden niet de meest intelligente jongen is? Of kunnen jullie gewoon heel goed met elkaar praten ondanks dat hij een hele andere opleiding heeft gevolgd? Dan hoeven er helemaal geen problemen te zijn en kan een relatie met grote niveauverschillen best werken.

Fotocredits:
Second Love

Share This

About the author