De tien geboden van het samenwonen

De tien geboden van het samenwonen

De eerste weken dat jullie samenwonen, leef je op een roze wolk. Iedere avond zitten jullie gezellig samen op de bank, een gewone avondmaaltijd wordt een romantisch dinertje en je stapt nooit meer alleen je bed in. Maar het kan zijn dat je na een paar weken opeens keihard van die roze wolk afdondert. De toiletbril die omhoog staat, zijn vieze boxers verspreid door de kamer en de stapel afwas op het aanrecht; je gaat je steeds meer aan hem ergeren. Met deze tien geboden houd je het samenwonen leuk!

1. Blijf leuke dingen doen
Je ziet elkaar de hele dag door, dus waarom zou je dan nog leuke uitstapjes plannen? Helemaal fout! Dat je elkaar vaak ziet wil nog niet zeggen dat je geen leuke dingen meer kunt doen. Dus ga lekker samen uit eten, relaxen in de sauna, bekijk de nieuwste films in de bioscoop of drink een drankje op het terras. Wanneer je dit te weinig doet, heb je kans dat je relatie snel saai wordt.

2. Doe ook dingen zonder elkaar
Dat je veel leuke dingen met elkaar moet doen, wil niet zeggen dat je niks meer zelf kunt ondernemen. Zorg er voor dat je nog steeds dagjes met vriendinnen in de planning hebt, zo nu en dan een borrel hebt met collega’s of er lekker een dagje op uit gaat zonder je vriend. Het is ook helemaal niet erg om zo nu en dan niet thuis te slapen, je zult zijn aanwezigheid alleen maar meer waarderen wanneer je hem daarna weer ziet.

3. Maak duidelijke afspraken
Zorg ervoor dat jullie allebei weten waar je aan toe bent en wat jouw taken in het huishouden zijn. Zo voorkom je dat je ’s avonds met een rammelende maag op de bank zit te wachten tot het eten klaar is, terwijl je vriend er vanuit gaat dat jij kookt. Je kunt ervoor kiezen om allebei je eigen taken te hebben (bijvoorbeeld jij kookt, je vriend doet de afwas) of je wisselt de taken om (de ene dag kook jij, de andere dag kookt hij). Zo lang er duidelijkheid is, zal dit geen problemen opleveren.

4. Accepteer hem
Het is belangrijk dat jullie wat voor elkaar over hebben, maar ook dat je elkaar kunt accepteren. Ben jij een echte schoonmaakmaniak en wil je het huis vijf keer per week stofzuigen? Prima, maar je kunt niet van je vriend verwachten dat hij hier in mee zal gaan, of hij moet wel heel veel voor je over hebben. Accepteer het dat jullie allebei andere wensen hebben en gedraag je zelf zoals jij het graag ziet, dan zal je vriend doen wat hij belangrijk vindt.

5. Geef en neem
Een relatie is geven en nemen, voor sommige mensen is vooral het geven soms lastig. Hebben jullie een meningsverschil over de inrichting van jullie huis? Sta dan toe dat zijn – in jouw ogen afgrijselijke – kast in huis komt te staan als jij dan die bank mag kopen die je zo mooi vindt. In sommige gevallen is het ook wel eens goed om toe te geven zonder dat er iets tegenover staat. Grote kans dat hij dit waardeert en de volgende keer ook makkelijker is als jij iets graag wilt.

6. Blijf je best doen
Dat je het heerlijk vindt om ’s avonds met een grote trui en een joggingbroek op de bank te hangen, is goed te begrijpen. Dat is ook zo fijn aan samenwonen, je kunt lekker jezelf zijn. Zorg er voor dat je wel je best blijft doen. Zo nu en dan is het leuk om je op te doffen en er extra leuk uit te zien. Niet alleen als jullie de deur uit gaan, maar ook gewoon als jullie een avondje samen thuis zijn.

7. Maak duidelijk van wie de spullen zijn
Het klinkt misschien een beetje ongezellig en het is niet leuk om er over na te denken, maar het zou kunnen dat jullie ooit uit elkaar gaan. Daarom is het belangrijk dat jullie weten van wie de spullen zijn. Hebben jullie al eerder een eigen huis gehad en hebben jullie alle spullen samengevoegd? Dan is het meestal wel duidelijk wat van wie is. Wanneer jullie alles nieuw hebben gekocht is dat soms minder duidelijk. Je kunt er voor kiezen alles samen te betalen, dan zul je ook alles moeten verdelen wanneer jullie uit elkaar gaan. Een andere manier is om allebei een aantal spullen te betalen die jullie vervolgens samen gebruiken. Zo kun je allebei je eigen spullen meenemen als jullie besluiten niet meer samen te willen wonen.

8. Laat hem dingen doen met vrienden
Net zoals jij het leuk vindt om zo nu en dan een avondje met vriendinnen te hebben, vindt je vriend het leuk om soms een avondje met de mannen op stap te gaan. Dat moet natuurlijk gewoon kunnen. Komen ze van te voren bij jullie thuis langs en heb je geen zin er bij te zitten? Of heb je het heel druk met het voorbereiden van je werk of studeren? Zorg er voor dat je een kamer hebt waar je je even terug kan trekken zodat hij rustig zijn gang kan gaan met zijn vrienden.

9. Regel de financiën
Financiën zijn niet leuk, maar wel belangrijk. Hoe gaan jullie de kosten verdelen? Wordt het 50/50 of betalen jullie allebei een bepaald percentage van jullie inkomen? Het maakt niet veel uit hoe jullie het doen, maar wel dat jullie het er allebei mee eens zijn. Verdient hij meer en besteedt hij ook meer geld aan jullie huisje? Dan is het misschien wel zo eerlijk dat jij meer in het huishouden doet.

10. Geniet
Na een tijdje zal het samenwonen steeds meer gewoon worden en waardeer je het misschien minder dat je je vriend altijd om je heen hebt. Toch is het belangrijk om dit te blijven doen. Probeer er iedere dag even blij mee te zijn dat jullie samenwonen. Geniet!

Foto credits:
Grabbits

Share This

About the author