De pil, hoe veilig is dat nou?

De pil, hoe veilig is dat nou?

De laatste tijd duiken er veel enge verhalen op over de pil in de media. Het kleine pilletje dat jarenlang zo geliefd is geweest onder een groot deel van de Nederlandse vrouwen, lijkt nu een slechte naam te krijgen. Is dit terecht?

Vanaf 1964 wordt de anticonceptiepil in Nederland gebruikt. Sindsdien hebben er veel veranderingen plaatsgevonden en zijn er tientallen nieuwe versies van de pil gemaakt. Hoe nieuwer de pil, hoe beter hij beschermt tegen zwangerschappen en hoe meer andere functies hij heeft. Zo is de Diane-pil niet alleen een anticonceptiemiddel, maar werkt hij ook tegen allerlei huidproblemen. Ideaal zou je zeggen, maar er zijn ook een hoop risico’s aan verbonden.

Wat is het risico?

In de afgelopen maanden is een aantal zeer schokkende berichten over de pil naar buiten gekomen. De Diane-pil zou slachtoffers hebben geëist en ook de Yasmin-pil blijkt niet helemaal veilig. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer vrouwen ziek geworden na het gebruik van de pil dan dat op dit moment duidelijk is en een deel van hen is zelfs overleden. Hoe dit mogelijk is? De pil bevat een grote hoeveelheid hormonen die het risico op trombose verhogen. Wanneer je trombose krijgt, komt er een propje in je bloed te zitten. Dit bloedpropje kan in je been of een ander lichaamsdeel blijven hangen, waardoor dit beschadigt en tijd nodig heeft om te herstellen. Het is echter veel gevaarlijker wanneer dit propje losschiet en bijvoorbeeld in je longen of hersenen terecht komt. In dit geval kan het een dodelijke afloop hebben.

Is het echt zo gevaarlijk?

Toch is het geen nieuws dat de kans op trombose aanwezig is wanneer je de pil slikt, net als een heleboel andere vervelende bijwerkingen overigens. De kans hierop varieert volgens de bijsluiter (afhankelijk van de pil die je slikt) tussen de 15 en 25 op 100.000 pilgebruikers en is dus vooraf bekend. Een relatief kleine kans zou je zeggen, maar het is niet duidelijk of deze getallen kloppen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de pil wel degelijk heel gevaarlijk kan zijn. In 2010 heb ik zelf een longembolie overleefd die ik waarschijnlijk te danken had aan de pil. Het verhaal kun je hier lezen. Bovendien hoor ik in mijn omgeving veel verhalen van vrouwen die trombose hebben gekregen door de pil. Het probleem lijkt ontzettend groot te zijn.

Dan maar stoppen?

Ik zal echter niet zeggen dat je dan maar meteen moet stoppen met het gebruik van de pil. Er zijn ook een heleboel voordelen aan de pil verbonden, daar ben ik me van bewust. De kans op trombose en andere bijwerkingen is het eerste jaar het grootst. Wanneer je al meer dan een jaar de pil gebruikt zonder problemen, is de kans hierop veel kleiner. Bovendien zou een afname van pilgebruikers ook een toename van zwangerschappen kunnen betekenen, waarbij de kans op trombose eveneens verhoogd is. Toch lijkt het me verstandig om verder te kijken dan de pil alleen. Het is al jaren bekend dat dit kleine, zo onschuldig lijkende pilletje meer slecht dan goed doet voor je lichaam. Het spiraaltje en de NuvaRing bevatten minder hormonen en zijn daarom wellicht een beter alternatief. Helaas schrijven artsen heel makkelijk de pil voor en gebeurt dit ook bij veel jonge meisjes waarvoor veel andere oplossingen mogelijk zijn. Het is belangrijk dat we ons allemaal bewust zijn van de risico’s die het gebruik van de pil met zich meedraagt.

Foto credits
Girlscene

Share This

About the author