Liever een soatest dan condooms?

Liever een soatest dan condooms?

Dat condooms niet populair zijn onder jongeren was wel duidelijk. Maar het schijnt zelfs zo te zijn dat 60% van de mensen tussen de 24 en 35 jaar liever een soatest doet dan dat ze een condoom gebruiken. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. 

Condooms

Condooms worden als vervelend ervaren. Het pakken van deze rubbertjes zou mensen uit de stemming halen en bovendien geven veel jongeren aan dat ze minder voelen van de seks wanneer ze een condoom om hebben. Aangezien veel vrouwen aan de pil zijn of een andere manier van anticonceptie gebruiken, is het voor het voorkomen van zwangerschap niet nodig om een condoom te gebruiken.

Soatest

Condooms doen echter meer dan een zwangerschap voorkomen. Ze beschermen ook tegen het krijgen van soa´s, iets wat de pil, het spiraaltje en de NuvaRing niet kunnen. Uit een onderzoek door Openlab onder 1000 Nederlanders blijkt dat meer dan de helft van hen liever zo nu en dan een soatest doet dan dat ze een condoom gebruiken. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat Openlab een soazelftester is die het mogelijk maakt om anoniem thuis te testen op soa´s. De vraag is dus hoe betrouwbaar de resultaten zijn.

Soa´s

Toch zegt het wel iets over de manier van denken van veel jongeren. Zij voelen zich graag vrij op het gebied van seks en willen hierbij niet gebonden zijn aan condooms. Het gaat zelfs zo ver dat sommige jongeren tegen hun bedpartner zeggen dat ze geen condooms in huis hebben, terwijl dit wel het geval is.

Er blijkt overigens ook weinig kennis over soa´s te zijn. Zo blijkt er nog steeds gebruik te worden gemaakt van de methode ´voor het zingen de kerk uit´ waarbij de penis van de man voor het orgasme uit het lichaam van de vrouw gaat. Op deze manier verklein je de kans op bevruchting, maar niet op soa´s, zoals wel eens gedacht wordt. Soa´s worden namelijk niet alleen door het sperma doorgegeven, maar ook al door het voorvocht, vaginaal vocht of via de slijmvliezen.

Geen preventie

Het feit dat jongeren de condooms voor een soatest vervangen is zo kwalijk omdat soatesten niet preventief werken. Ze kunnen de soa´s alleen opsporen, maar dan is het al te laat.

Fotocredits:

Share This

About the author