Aseksualiteit is ook een geaardheid

Aseksualiteit is ook een geaardheid

Er is al heel wat bekend over homoseksuelen en biseksuelen, maar je hoort veel minder over mensen die aseksueel zijn. Toch is dit net zo goed een geaardheid. Deze mensen worden niet warm van mannen, maar ook niet van vrouwen. 

Wat is aseksualiteit?

Wanneer je aseksueel bent, betekent dit dat je helemaal geen seks wilt. Je voelt je niet op die manier aangetrokken tot andere mensen, of dit nou mannen of vrouwen zijn. Aseksualiteit is aangeboren, net als homoseksualiteit. Naar schatting is ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking aseksueel.

Ontdekken dat je aseksueel bent

Toch is er eigenlijk nog maar weinig over bekend. Heel wat mensen die aseksueel zijn, hebben hier moeite mee als ze in de puberteit zitten. Want waarom zijn leeftijdsgenootjes zo met seks en relaties bezig en zij zelf niet? Dit kan een lastige fase zijn. Juist daarom is het belangrijk dat er meer openheid komt over aseksualiteit zodat mensen die aseksueel zijn eerder beseffen dat ze niet gek zijn, maar gewoon geen seksuele gevoelens hebben.

Wel een relatie?

Overigens zijn er twee vormen van aseksualiteit. Er zijn mensen die alleen geen seks willen, maar wel verliefd op een ander kunnen worden. Ze hebben een relatie en vinden het soms ook erg fijn om te knuffelen, maar willen geen seks. Een andere groep aseksuele mensen wordt ook niet verliefd. Zij kennen dit gevoel niet en hebben daarom ook geen relatie.

Wat als je aseksueel bent?

Ben je zelf aseksueel? Daar is natuurlijk niets mis mee! Het is vooral belangrijk jezelf niet voor de gek te houden. Houd je niet van seks? Omdat een groot deel van de mensen dit wel heel fijn vindt, wil het niet zeggen dat jij dat dan ook moet vinden. Probeer je er bij neer te leggen dat je het nou eenmaal niet prettig vindt. Dat is soms lastig, maar er zijn gelukkig heel wat mensen die precies weten hoe jij je voelt. Kijk maar eens op het forum Cake is better then sex.

Bron:
NOS – Aseksueel: Liever cake dan seks

Fotocredits:
Pixabay

Share This

About the author