Anticonceptie: Het condoom

Anticonceptie: Het condoom

Condooms zijn een ontzettend bekend anticonceptiemiddel, maar niet iedereen is er heel positief over. Toch zitten er veel voordelen aan deze manier van anticonceptie en is het gebruik zeer veilig. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van het condoom?

Bijna iedereen heeft wel eens een condoom gebruikt. Dit rubberen hoesje wordt om de penis van de man geschoven en beschermt op deze manier tegen zwangerschap, maar ook tegen SOA’s. Bovendien wordt het sperma van de man opgevangen waardoor het na afloop makkelijk weggegooid kan worden.

Betrouwbaarheid

Condooms zijn tot 98% betrouwbaar, maar ze moeten natuurlijk wel goed worden gebruikt. Een condoom kan tijdens de seks afglijden of lekken en is dan niet meer veilig. Veel mensen gebruiken het condoom in combinatie met de anticonceptiepil. De betrouwbaarheid is dan bijna 100%. Om de betrouwbaarheid van het condoom te vergroten moet je ervoor zorgen dat je hem op de juiste manier bewaart. Bij kamertemperatuur is het beste, dus niet in de koelkast maar ook niet in het dashboardkastje van je auto want daar kan het heel warm of heel koud worden. En ook al lijkt het nog zo handig, je portemonnee is niet echt geschikt voor een condoom. Hij kan hier gemakkelijk beschadigen en dat wil je natuurlijk niet! Toch altijd een condoom meenemen onderweg? Durex verkoopt speciale boxjes waar je condooms in kunt bewaren.

Hoe gebruik je hem?

Natuurlijk doe je het condoom al om voor je aan geslachtgemeenschap begint, maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden. Het reservoir van het condoom knijp je dicht als je hem over de penis rolt, zodat er ruimte blijft om het sperma kwijt te kunnen. Zorg ervoor dat je hem zo ver mogelijk uitrolt. Lange nagels zijn hartstikke leuk, maar let wel op dat je hiermee het condoom niet beschadigt. Laten we ook nog maar even een bekend fabeltje de wereld uit helpen: twee condooms over elkaar is NIET veiliger. Het is juist helemaal niet veilig, omdat de condooms gemakkelijk kunnen scheuren.

Je brengt het condoom aan als de penis volledig stijf is. Op het condoom zit al een dun laagje glijmiddel. Heb je wat meer nodig om hem naar binnen te kunnen laten glijden? Dat kan prima! Let er wel op dat je glijmiddel gebruikt dat geschikt is voor condooms.

Voor- en nadelen

Condooms hebben een heleboel voordelen. Het is geen medicijn en dus hebben condooms geen bijwerkingen. Het is niet slecht voor je gezondheid en je kunt ze overal kopen. Daarnaast werkt het naast anticonceptiemiddel ook tegen SOA’s en zijn ze in veel verschillende formaten te krijgen. Bovendien hoef je condooms alleen te gebruiken op het moment dat je seks hebt. Nadelen kunnen zijn dat het aanbrengen van een condoom een onderbreking vormt tijdens de seks. Daarnaast moet je ze altijd bij je hebben en kan het zijn dat je iets minder voelt dan zonder condoom.

Verschillende soorten

Naast het normale condoom zijn er inmiddels heel wat varianten op de markt. Wat dacht je van een condoom met een lekker smaakje? Aardbei, appel, chocola, het kan allemaal! Dan heb je ook nog condooms die extra dun zijn voor meer gevoel of juist extra dik voor een grotere veiligheid. Nopjes en ribbels op condooms zijn er voor extra stimulatie. Probeer het pleasurepack van Durex eens, hier zit een selectie in van de beste plezierverhogende condooms. Zo zorgen condooms voor een feestje in bed!

Bronnen:
Durex
Gezondheidsnet

Foto credits:
Dokter Online

Share This

About the author